Jemná vůně a chuť – to jsou vlastnosti kapra – naší nejznámější sladkovodní ryby.
ilustrační foto: pixabay.com – DanielWanke
Proč je vlastně kapří maso tak výjimečné a zdravé
Jistě si všichni vzpomenete na dětství, kdy nám naše maminky nutily rybí tuk na lžičce. Ony moc dobře věděly, že tuk z kapra je velmi zdravý. Obsahuje totiž nenasycené mastné kyseliny řady omega-3. Ty zlepšují činnost srdce a cévní soustavy.
Maso také obsahuje bílkoviny, které jsou velmi důležité pro tvorbu lidských tkání.
Podle průzkumu postačí vložit do svého jídelníčku pokrm z ryb aspoň minimálně jednou týdně.
Smažený kapr
Připravíme si:
porci kapra, vejce, mléko, hladká mouka, strouhanka, olej, sůl
Postup:
Kapra pokapeme citrónovou šťávou, osolíme. Do jedné misky dáme hladkou mouku, do druhé v mléce rozšlehané vejce, do třetí strouhanku. Porce kapra obalujeme postupně v mouce, vajíčku a strouhance.
V pánvi rozpálíme olej (sádlo) a pomalu po obou stranách smažíme dozlatova.
Šumavský kapr
Připravíme si:
porce kapra, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 200 g pórku, 100g čerstvých hub, mletý bílý pepř, hladká mouka, sůl
Postup:
Jednotlivé opláchnuté a vysušené porce kapra na kůži zlehka nařízneme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a na směsi oleje s máslem zlehka opečeme. Dále přidáme nakrájený pórek a houby. Zvolna pod pokličkou dohotovíme.
Příloha: brambory
Vánoční polévka
Připravíme si:
kapří vnitřnosti (mlíčí, jikry), 1 cibule, 150 g másla, 150 g másla, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel a celer)
pepř, sůl, hladká mouka na jíšku, 1 vejce,petrželka
Postup:
Nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno pokrájenou cibuli osmažíme na másle. Až zelenina změkne, zalijeme ji vodou, přidáme vnitřnosti a vše vaříme asi 20 minut.
Potom polévku osolíme a opepříme. Zahustíme světlou máslovou jíškou, přidáme vejce a krátce povaříme.
Po uvaření přidáme petrželovou nať a podáváme s na másle osmaženými kostičkami housky.
Kapr v těstíčku
Připravíme si:
4 podkovičky kapra, olej či sádlo, hladká mouka, červená sladká paprika, sůl
Postup:
Podkovičky kapra osolíme, Do hlubokého talíře si připravíme směs z hladké mouky a sladké papriky. V této směsi podkovy kapra obalíme a dáme na rozpálený olej na pánvičku. Opékáme z každé strany cca 10 minut. Vytvoří se nám křupavá kůrčička a podáváme s čerstvým chlebem.
Kapr na smetaně
Připravíme si:
4 podkovičky kapra, olej, 2 cibule, konzerva LEČO od Hamé, sůl, kmín, červená pálivá paprika, 1 smetana
Postup:
Do pekáčku dáme trochu oleje, cibuli nakrájíme na kolečka a poklademe na dno pekáče.
Na cibuli vylijeme lečo a na to poklademe osolené a pokmínované podkovy kapra. Celé posypeme pálivou paprikou a dáme péct. Až se udělá škraloupek, zalijeme trochou smetany a necháme probublat.
Podáváme s chlebem.